Haberler

REDRESÖR ALIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

REDRESÖR ALIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Bakır fiyatlarının aşırı artışından dolayı, bazı firmalar bakır artışını fiyatlara yansıtmak yerine, kısmen veya tamamen alüminyum sargı kullanarak ve üzerine kırmızı vernik sürerek üretimlerine devam etmektedirler.

Şayet Alüminyum sargı ile aynı verim elde ediliyor olsa idi, bakır fiyatlarındaki artışlar olmadan önce de alüminyum sargı kullanılırdı.

Bakır ile imal edilen cihazda kısmen alüminyum kullanılsa bile %20 ekonomik getiri sağlamakta, bu %20 kazanç kulanıcının haberi olmadan alüminyum sargı kullanan firmaya irat kaydedilmektedir.

Satıcı Firma bu durumda '' Cihaz garanti dahilindedir. Bir sorun çıkarsa biz sorumluyuz. Bakıra kifayet eden miktarda alüminyum sargı kullanmaktayız.'' diyebilir. Fakat bakır sargı iletkenliğiyle, alüminyum sargı iletkenliğinin ömrü aynı değildir.

Bir cihaza 2 veya 3 yıl ömür biçmek doğru değildir.

Şayet kısmen de olsa alüminyum sargı kullanılıyorsa, bunun müşteri tarafından bilinmesinde ne gibi bir sakınca olabilir ki? Daha önce firmalar bütün beyanatlarında Elektrolitik bakır sargı kullandığını beyan etmişlerdi. Kısmen dahi olsa Elektrolitik Alüminyum sargı kullandığını da beyan edebilirler. Aksi takdirde bu durum sektörde Haksız Rekabet doğurabilir.

Kullanıcı olarak, almış olduğunuz redresörün sargılarının alüminyumla mı yoksa bakırla mı sarıldığını sorunuz. Şayet alüminyum kullanılmışsa gerekli indirimi isteyiniz. Cihazın üzerindeki etikette de mamul cinsinin belirtilmesini isteyiniz ( Bakır sargılıdır / Kısmen alüminyum sargılıdır / Alüminyum sargılıdır ).

Komple tesis kuran firmalar, yağ soğutmalı redresör + %20 yağ maliyeti getirdiği için hava soğutmalı redresör öneriyor olabilirler.

Yağ soğutmalı redresörün kullanım ömrü yaklaşık 20 yıl, Hava soğutmalı redresörün kullanım ömrü ise yaklaşık 8 yıldır. Hava soğutmalı redresör ile Yağ soğutmalı redresörün arasında fiyat farkı yoktur. Yalnızca kullanılacak yağ %20 ek maliyet getirmektedir.

Hava Soğutmalı redresörler yeni bir teknoloji değildir. Isı üreten doğrultucuların fanla soğutulmasıdır. Bu esnada fanın enerji kaybı da mevcuttur.

Yağla Soğutmada ise cihaz hem asidik ortamdan korunmakla beraber, iyi bir ısı transferi de sağlanarak mükemmel soğutma sağlanır. Onun içindir ki, asidik çalışma ortamlarında sektörümüzde en fazla Yağ Soğutmalı Redresörler mevcuttur.

Elektronik PIC programlı redresörün çalışma süresi üreticileri tarafından programlanabilmektedir. Belli bir sayıda aç - kapa yaptıktan sonra cihazın çalışmaması sağlanabilmektedir. Bu tür bir sorun halinde, üretici firma haricinde başka teknik bir eleman tarafından cihaza müdahale edilemiyor, tabii ki bu da üretici firmaya bağımlılık getiriyor. Sorun halinde müşteri, talep edilen ücreti ödemek zorunda kalıyor veya olumsuz hallerde sistemin komple değiştirilmesi yoluna gidebiliyor. Bu da kullanıcıya %30 ek maliyet getiriyor.

Gültekin Yıldırım