Sektöre Hizmeti Geçenler

Vedat BERK

Vedat Berk
Kimya Y. Mühendisi - Elektrokimya Sanayii Teknik Müşavirlik Bürosu
Yüzey İşlemler Teknolojileri I Kitabı yazarıdır.

Maçka Meydanı Sokak No:18/B Beşiktaş / İSTANBUL
Tel: (0212) 261 97 12  Faks: (0212) 236 02 06

1931’ de Akşehir’ de doğdum. İlk ve orta tahsilimi Akşehir’ de yaptıktan sonra Kabataş Erkek Lisesi’ nden 1950’ de, bilahare İ.Ü. Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği’ nden 1955’ de mezun oldum. Hemen Yd. Sb.lık görevimi yaptım. Mamak Muhabere Okulu’ nu bitirerek K.K. Levazım dairesine bağlı Askeri Kimyahane’ de görevimi tamamladım. Terhisten sonra 1958-1961 yılları arasında İ.Ü. Fen Fakültesi organik kimya asistanı olarak, 1961-1963 yılları arasında Bursa TAMEK Konserve Fabrikası’ nda işletme müdürü olarak çalıştım.

1963 yılında sınaî kimya hocam Sayın Prof.Dr. Haldun Civelekoğlu’ nun tavsiyeleriyle ARÇELİK’ e girdim. Sütlüce’ deki fabrikada bir haftalık çalışma süreci sonunda Sayın Lütfü Doruk Beyefendi’ nin direktifleriyle Almanya’ ya gittim. Almanya’ da Riedel-Schering ve BASF’ de çalışmalar yaptım. Dönüşte ilk işim bir kimya laboratuvarı kurmak oldu. Fabrika 1967’ de Çayırova’ ya taşındığında ise, orada da ilk iş olarak fabrika atık sularının arıtılması için arıtma sistemini kurdum, ki yasal zorunluluk 1975 yılında getirildi.

Kurduğum laboratuvarda tüm galvano banyolarının, fosfatlama ve emaye dairelerinin banyo analiz ve kontrolleri yapılıyordu. Ben fabrikada çalışan işçilerimizin daha verimli çalışmaları için haftada 4 saat mesleki bilgiler (teorik ve pratik) verdim. Ayrıca fabrikamızda Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile bir çıraklık okulu vardı. Burada Arçelik çalışanlarının çocukları eğitim gördüler ve çok faydalı teknisyenler yetişti.

Çalışma sürecim içerisinde müteaddit defalar Almanya’ nın çeşitli fabrikalarında ve bir de Alman hükümetinin bursu ile 18 aylık plastik kursuna katıldım. BASF – BAYER – Hoechst – Henschel gibi firmalarda bulundum. ARÇELİK’ te çalışırken Sütlüce’ deki BEKO fabrikasında ve kısa bir süre OTOSAN’ da çalışmalarım oldu.

1983 yılında emekliliğimi isteyerek kendi danışmanlık firmamı kurdum. Bu arada bir çok kuruluşta danışmanlık hizmeti verdim (Çorlu, Trabzon. Samsun, Aksaray’ da). Ayrıca Yıldız Üniversitesi’ nde metal kaplamacılığı dersi verdim. Teknik dergilere makale, üniversite ve Türkiye Kimya Derneği’ nde konferanslar verdim.

Yayınlamış olduğu "Yüzey İşlemler Teknolojileri I" kitabı ile galvanoteknik sanayiinin bilgilenmesine katkıda bulunan, bütün teknik bilgilerini sektörden esirgemeyen Sayın Vedat Berk Bey' e tüm galvanoteknik sanayii mensupları adına şükranlarımı sunarım.  
Gültekin Yıldırım