Sektöre Hizmeti Geçenler

Selçuk DEMET

Selçuk Demet
Elektrik Mühendisi - Süper Transformatör & Redresör
Redresör üretiminde dünya teknolojisini ülkemize kazandırmıştır.

Selçuk Demet
1927 yılında İstanbul' da doğdum. Orta öğrenimimi 1938 - 1947 yılları arasında Saint Joseph Lisesi' nde aldım.
ABD' de Elektrik Mühendisliği eğitimi aldım ve 1952 yılında mezun oldum.

1953 yılı staj yaptığım Ther Electric Chicago firmasında kuru tip redresörlerle tanıştım. O tarihde bakır-oksit plakalar henüz kullanılmaktaydı. Yerlerini selenyum redresöre 1948-1955 yılları arasında bırakarak tarih sayfalarına geçti. Selenyum redresör imalatında Radio Receptor firması ile Brandt, AEG, Siemens daha sonradan Semikron firmaları imalata devam ettiler.

1953 de piyasaya Amerika' da ilk olarak 1 amperlik silikon diyot çıkması çok büyük hadise yarattı. Bunu çok süratle 100 ampere kadar olan tipler takip etti ve gerilimler yükseldi. Bu saha hemen peşinden alüminyum soğutucu gövde imalini getirdi. Bugün tek kapsül diyodun 8000 amper olarak temini mümkün.

Türkiye' de ilk olarak 1959' da Koço Gurlakis firmasına 1500 A selenyum redresör imal edildi. Uçak dinamoları ile tel kaplama yapan firmada büyük hadise oldu. Bunu birçok firma takip etti. Bu ara gemiler için akü şarjörü ve trafo olarak birçok imalat LLoyd sertifikaları ile yapıldı.

Yıllar ilerledikçe çok şey değişti, fakat hala redresörlerde kullanılan 6 prensip devreden bir şey değişmedi.

01 / 04 / 2006 tarihinde vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin.

Selçuk Demet' ten Bir Makale

Selçuk Demet
Elektrometal kaplama sektörüne dünya kalitesinde redresör üretip ülkemize kazandıran, en kötü şartlarda dahi kaliteden ödün vermeden dünya normlarında üretim yapan, ülkesi için gerektiğinde bütün üretimini tahsis eden, kendisinden sonra redresör üretimi yapmaya başlayanların örnek aldığı Sayın Selçuk Demet Bey' e tüm Türkiye adına şükranlarımı sunarım.  
Gültekin Yıldırım